Tuesday, November 23, 2010

Nak kerja atau sambung master?

Aku terbaca dalam ruangan meminta pendapat tentang tajuk ni. Ada beberapa pendapat yang aku sokong dan jawapan yang diberikan bernas.

PENDAPAT 1
Ya, saya setuju kerja dulu cari pengalaman kemudian sambung belajar semula.Masa belajar kadang2 kita tak tahu apa aplikasi pengetahuan yg kita belajar tu dalam dunia sebenar. Kemudian kita tak tahu sebenarnya best ke tak best kerja dlm bidang ijazah kita tu.. bila kita mengadap tugas tu hari2 dan ada beberapa tahun dalam dunia pekerjaan baru kita discover apa yg kita suka buat hari2, apa yg kita tak suka buat. Lepas grad dulu saya tak pasti nak juruskan kemahiran ke mana. Terima tawaran kerja pun sbb nak tgk bidang mana yg best. Lepas dah ada 3,4 tahun pengalaman ni... akhirnya saya dapat pertimbangkan kerja apa yg membuatkan saya rasa seronok, mencabar minda, dan excited utk dapat hasil usaha saya. Jadi saya pilih pengkhususan tersebut dan sekarang baru mula pengajian pasca-ijazah.Saya bersyukur saya kerja dulu & bukan terus sambung belajar mcm kawan2 yg lain (mostly sbb mereka tak tahu apa nak buat lepas belajar).. sbb walaupun bidang yg saya discover ni masih ada kaitan dgn minat asal saya sejak kecil, tanpa pengalaman kerja saya tak akan tahu realiti sebenar bidang tu dan di mana kekuatan saya yg patut saya asah.

PENDAPAT 2
Memang betul.. kerja dahulu ambil pengalaman baru sambung master. Kerja sambil belajar bukan jadi masalah. Kalau dah dapat master belum tentu boleh dapat kerja.

PENDAPAT 3
Semasa saya tamat pengajian Ijazah Kejuruteraan Mekanikal saya terus kerja, iaitu lebih kurang 3-4 tahun pengalaman barulah saya sambung pengajian Ijazah Sarjana Kejuruteraan Mekanikal. Untuk meningkatkan ilmu kerja dahulu baru sambung Ijazah Sarjana lebih mudah dan senang kerana kita sudah nampak hala tuju pengajian kita jika dibandingkan terus sambung Sarjana.

PENDAPAT AKU PULA...
Bila nak bekerja, keseronokan dalam bekerja itu sangat penting. Sebab kita ikhlas dalam memberikan yang terbaik untuk diri dan masyarakat sekeliling. Bila tak seronok kerja, hati pun tawar, buat apa pun semua tak seronok. Fikir sebab nak dapat duit semata-mata. Memang tak nafikan duit itu penting, tapi ketenangan jiwa pun penting juga. Sampai bila masyarakat nak menentukan kehidupan kita. Dari zaman sekolah lagi, apa subjek yg kita nak amik exam semua KPM dah tentukan. Mesti amik subjek-subjek yang ditawarkan (penyeksaan batin bila aku kena amik subjek chemistry sebab aku memang tak suka subjek tuh. dalam hati, takpe la biar la org lain yg buat research dalam subject ni). Bila dan masuk kampus pun kena follow package yg ditawarkan. Wah sejak dari kecil rupanya org yg atur hidup kita. Tak boleh jadi, bila masanya untuk atur diri sendiri. Buatlah duit dengan kemahiran dan minat kita. Yang penting, doa.. doa.. doa..dan juga istikarah dalam setiap keputusan.

Ya Allah, rezekikanlah aku pendapatan yang halal di tempat kerja yang seronok bagiku, yang jauh dari hasad dengki dan fitnah dunia, yang mempunyai masa untukku beribadat pada-Mu dan mendapat keseronokan sepanjang melakukan kerja itu.

2 comments:

waida said...

Buat la mana yg rasa diri sendiri mampu, dont push urself to much.Nak sambung belajar, anytime boleh..the opportunity is there. Terpulang pada kita whether nk grab it or not

cik masliza said...

wa respect sama lu, kawan..